Otkrivena supernova stara 10,5 milijardi godina

Astronomi su u utorak objavili da su otkrili veliku kosmičku eksploziju umiruće zvezde staru 10,5 milijardi godina, a reč je o najudaljenijoj od svih dosad otkrivenih supernova.
Otkrivena supernova stara 10,5 milijardi godina
Foto: Pixabay (Ilustracija)
"DES16C2nm (ime koje je dobila ta supernova) je krajnje udaljena, ekstremno sjajna i ekstremno retka, nije to stvar na koju astronom nabasa svakog dana", objasnio je Metju Smit, glavni autor studije u saopštenju koje je objavio britanski Univerzitet Sauthempton.
 
Pojava se dogodila kada je masivna zvezda iz vrlo udaljene galaksije 'umrla' kataklizmičkom eksplozijom poznatom pod imenom supernova.
 
Smrt zvezde prate pojave koje su vrlo silovite jer je materija koja čini zvezdu izbačena brzinama od nekoliko hiljada kilometara u sekundi. Zbog neverovatne količine oslobođene energije, ta pojava sjaji kao 200 miliona sunaca i može se uočiti sa Zemlje.
 
Svetlost emitovana tom nebeskom pojavom dosegnula je našu planetu 10,5 milijardi godina nakon što se dogodila i otkrivena je prvi put u avgustu 2016. Njenu udaljenost i ekstremni luminozitet potvrdila su u oktobru 2017. tri različita teleskopa.
 
Međunarodna ekipa astronoma pod vodstvom Univerziteta u Sauthemptonu izradila je studiju objavljenu u utorak u "Astrophysical Journal" i svrstala je tu zvezdu među "super luminozne supernove", koje su najsjajnije i najređe.
 
"Osim što je otkriće vrlo uzbudljivo, ekstremna udaljenost supernove DES16C2nm daje nam jedinstveni uvid u prirodu super sjajnih supernova", rekao je Smit. "Ultraljubičasta svetlost emitovana tom supernovom podučava nas o količini metala proizvedenog eksplozijom i o temperaturi same eksplozije, a to su dve informacije bitne za razumevanje uzroka tih kosmičkih eksplozija", rekao je Smit.
  • Мунгос

    23.02.2018 19:43
    Није ми јасно.
    Супер нова, а толико стара.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija