Astronauti će moći da vrše nuždu u novim svemirskim odelima

Astronauti koji će leteti svemirskom letelicom sledeće generacije Orion moći će da izbegnu odlaske u toalet u najnezgodnije vreme tokom misija zahvaljujući novom svemirskom odelu.
Astronauti će moći da vrše nuždu u novim svemirskim odelima
Foto: Pixabay
NASA proizvodi nova svemirska odela, koja između ostalog uključuju i dugoročni sistem rešavanja otpada, piše Miror.  
 
Orion je projektovan da prenosi ljude daleko izvan Zemljine niže orbite, do Mesca i nazad. Zbog toga je NASA uzela dizajne odela iz misija Apolo kao uzor za nova.
 
Odela će biti dizajnirana kako bi održala posadu u životu u slučaju iznenadnog gubitka pritiska u kabini i snabdevaće posadu vitalnim stvarima, poput kiseonika i vode.  
 
Astronauti će moći da prežive u novom odelu do šest dana - moći u njemu da dišu, jedu, obavljaju nuždu bez da izlaze iz odela.  
 
NASA još nije rešila problem vršenja nužde žena u odelu, ali odgovor može biti oprema za kampovanje, kao što su portabl uređaji koje možete nositi sa sobom da ne morate čučati usred šume, rekla je inženjerka NASA Kristin Džonson.  
 
I muška i ženska odela dolaze opremljena s odećom za maksimalnu apsorbciju, kao što su pelene za odrasle.  

 

NASA je najavila letelicu Orion 2014. sa četveročlanom posadom izvan niže zemljine orbite. Trenutno prolazi kroz testove. 
  • Gargamel

    24.02.2018 12:07
    Nama trebaju skafanderi da se ne davimo u go**ima ovih na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija