Egipat: Otkrivena drevna nekropola sa hijeroglifskim natpisom "Srećna nova godina"

Egipatski arheolozi pronašli su drevnu nekropolu sa 40 kamenih sarkofaga, oko hiljadu malih kipova i ogrlicu sa amajlijom na kojima je hijeroglifima ispisano "srećna nova godina", preneli su egipatski mediji.
Ministar za antikvitete u Egiptu Halid el Enani izjavio je da otkriće u blizini mesta Tuna el Gabal, južno od prestonice Kaira, sadrži veliki broj grobnica koje potiču iz razdoblja kasnog perioda faraona ili ranog peroida Ptolimeida.
 
Očekuje se da će za iskopavanje groblja, koje je staro više od 2.000 godina, biti potrebno još pet godina.
 
"Ovo je samo početak. Uskoro ćemo da dodamo novu arheološku privlačnost srednjem Egiptu", rekao je Enani.
 
Egipatske relikvije i dalje privlače strane posetioce i vlasti se nadaju da će nova otkrića privući još više ljudi, kako bi se oživio turizam, koji je oštećen usled nemira koji su nastali nakon svrgavanja bivšeg predsednika Egipta Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija