Spisak telefona koji najviše i najmanje zrače

Nemačka savezna kancelarija za zaštitu od zračenja nedavno je objavila listu pametnih telefona koji su "gotovo opasni po zdravlje". Iako nijedan mobilni telefon ne prelazi dopuštenu propisanu granicu, neki su toj granici bliže od drugih.
Spisak telefona koji najviše i najmanje zrače
Foto: Pixabay
Koliko zračenje mobilnih uređaja može zaista naštetiti ljudima još uvek je predmet rasprava, ali doktori upozoravaju kako treba biti oprezniji prilikom njihovog dužeg korištenja.
 
Prema spomenutom nemačkom popisu pametnih telefona koji obuhvata više od 100 stranica, najviše zračenja širi – popularni iPhone, dok su jednako opasni uređaji marke Huawei, OnePlus i Nokia.
 
Najopasniji su, tvrde u izveštaju Nemci, iPhone 7, 7 Plus, ali i model 8. Mobilni telefoni generalno najviše zrače tokom telefonskih poziva. Zato ne bi bilo loše još koji put ponoviti nekoliko korisnih saveta kako biste izbegli veća izlaganja zračenju.
 
Kad god ste sami ili ste u mogućnosti da se javite putem zvučnika (speaker mode), to svakako i učinite. Kako biste uspeli u nastojanju da što manje glavu prislanjate na uređaj, koristite slušalice. Ako ste, ipak, primorani da se javljate klasičnim putem prislanjanja na uho, neka pozivi traju što kraće moguće (iako to često nije u vašoj moći).
 
Često se događa i da spavamo u blizini telefona, a to može biti prilično štetno. To nisu tako besmisleni saveti kad je poznato da mnogi odlaze u krevet noseći mobilni telefon, a često i spavaju držeći ga pored glave. Upravo zato stručnjaci savetuju da svoje pametne telefone pre spavanja udaljite najmanje dva metra od sebe.
 
Nije sve tako crno, ipak. Za razliku od nabrojanih pametnih telefona koji su "gotovo opasni po zdravlje" postoji ipak nekoliko poznatih mobilnih marki koje se mogu pohvaliti s najmanjim količinama zračenja. To bi bili redom Samsung, Google, LG i ZTE.
 
Ako niste vlasnik nijednog od ovde spomenutih pametnih telefona, proučite listu s rezultatima nemačkog istraživanja i potražite svoj. Što su brojke niže, zračenje je manje, a bezbednost veća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija