VIDEO: Napravili računar HAL 9000 iz "Odiseje u svemiru"

Fanovi kultnog klasika naučne fantsatike "2001: Odiseja u svemiru" sigurno se sećaju jednog od najpoznatijih računara opremljenih veštačkom inteligencijom - HAL 9000, koji je odlučio da ubije sve ljude.
Ukoliko ste ikada želeli da imate sosptveni HAL 9000 (samo bez njegovih ubilačkih nagona), ta mogućnost može da vam se ostvari zahvaljujući kompaniji Master Replicas, koja je dobila prava da proizvodi rekvizite bazirane na čuvenom filmu.
 
Oni su uspeli da kreiraju uređaj koji je mnogo više od klasičnog rekvizita ili replike koja ne radi ništa.
 
Replika HAL-a 9000, koja nosi zvanični naziv "2001 Interactive HAL Computer", ima integrisan Amazon Alexa glasovni servis. To znači da korisnik može da razgovara sa HAL-om i da kontroliše stvari u svom domu, koje su kompatibilne sa Alexom.
 
Bazu "2001 Interactive HAL Computera" čini Amazon Fire HD tablet, koji ima dodatna svetla, mikrofone, zvučnike i prilagođeni softver. U repliku su ubačeni citati iz filma, koje uređaj može da izgovara Alexinim glasom.
 
Cena ovog zanimljivog uređaja još uvek nije poznata.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija