VIDEO: Apple osmislio tipku za uništavanje mrvica i prašine u tastaturi

Apple je osmislio ideju kako da poboljšaju osetljivu MacBookovu tastaturu koja se bori s čestim napadima prašine i raznih mrvica.
Tim inženjera radi na razvoju posebnog koncepta koji će upotrebiti tipke za mrvljenje prašine i tako sitne čestice pretvoriti u prah pre nego što oštete tastaturu. Novi koncept tastature tako bi trebalo da upotrebi posebne mehanizme koji će "izravnati onečišćenja" i sprečiti da loše utiču na tipke.
 
Apple je koncept nazvao "Ingress Prevention for Keyboards" a veruju da bi trebalo da spreči i zaštiti uništavanje tastature, posebno od prašine, prljavštine i mrvica.
 
Ideja je deo velikog projekta čiji je krajnji cilj da se proizvedu neuništive tastature. Jedan od razvojnih koncepata je i 'heating element' (element grejanja) koji bi rastopio šećer koji ostaje nakon prosipanja soka. Zanimljiv koncept na čijem razvoju se radi je i nova vrsta tipke koja bi uključivala 'četke, brisače ili poklopce' i blokirala mrvice na njihovom putu ispod tipki, piše "Business Insider".
 
Ako neka mrvica ipak uspe da se probije unutar tastature Apple planira da se ona potpuno uništi.
 
"Ako mrvice ipak uspeju da se probiju ispod tipki, moguće ih je uništiti pritiskom na neku drugu tipku. Na ovaj način moglo bi se sprečiti blokiranje tastera koje nastaje usled prljavštine", stoji u Appleovoj prijavi patenta.
 
Apple godišnje prijavi hiljade patenata, a iako sama prijava nije garancija da će ova ideja, koliko god revolucionarno zvučala, ikada postati i upotrebljiva u stvarnosti, oni pokušavaju da zaustave veliki broj korisničkih kritika. Niz pritužbi stiže na adresu ovog tehnološkog diva kada je reč o njihovoj MacBook tastaturi koju mnogi smatraju osetljivom i nepouzdanom.
 
Naime, poslednji Apple laptopi, uključujući MacBook Pro i MacBook, upotrebljavaju uobičajeno tanku tastaturu s tzv. 'leptir' mehanizmom koji su prvi put predstavili 2015. godine.
 
Tastature su tanke i plitke, a 'krila' ovog mehanizma se plitko premeštaju i skladno savijaju jer su jedinstveni deo izgrađen od tvrđeg materijala. Mane su ulazak čestica prašine ispod tipki zbog čega one mogu da 'postanu neposlušne'. Ovaj problem je mnogo raširen a njegova popravka košta nekoliko stotina dolara.
 
Iako bitku s mrvicama i prašinom deli mnogo računara, tačnije njihovih tastatura, oni su u većini slučajeva rešivi. U većini slučajeva tipke se mogu izvaditi što prosečnom korisniku računara omogućava da sam očisti tastaturu.
 
To baš nije slučaj kod Appleovih 'leptir' tastatura za koje mnogi imaju osećaj da će se raspasti ako pokušaju da je očiste. Dok novi koncept ne stigne u upotrebu Apple savetuje da vaš računar nagnete pod uglom od 75 stepeni i lagano 'izduvate'.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija