NASA pravi avion brži od zvuka, ali manje bučan

Američka svemirska agencija NASA angažovala je Lockheed Martin za projektovanje, izgradnju i testiranje aviona koji će leteti brže od zvuka i probijati zvučni zid uz vrlo nizak nivo buke.
NASA pravi avion brži od zvuka, ali manje bučan
Foto: Pixabay
Ugovor je vredan 247,5 miliona dolara a probni let aviona najavljen je za 2021. godinu.
 
Eksperimentalni avion "kružiće na visini od 55.000 stopa (16,8 kilometara) brzinom od oko 940 kilometara na sat, a pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila, na nivou buke od 75 decibela", navela je američka svemirska agencija u saopštenju.
 
Već sredinom 2022. godine avion bi prema NASA-inim planovima trebalo da leti iznad grupe američkih gradova radi prikupljanja podataka i reakcija zajednice.
 
Cilj projekta je da omogući tihi let brzinama većim od brzine zvuka i otvori "nove trgovačke komercijalne teretne i putničke putove u putovanjima avionima bržim od zvuka".
 
Putnička sedišta ipak nisu deo projekta na kojem radi Lockheed Martin, barem ne za sada.
 
Kompanija prvo mora da dokaže da je moguće leteti takvim avionom. Sledi nužna promena propisa iz kojih bi trebalo izbaciti važeću zabranu komercijalnih letova takvih aviona nad kopnom.
 
Slične projekte pokrenule su i druge kompanije, uključujući Virgin Galactic i Spike Aerospace.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija