VIDEO: NASA objavila 3D snimak severnog pola Jupitera

Jupiterov severni pol za mnoge izgleda uznemirujuće, ali na sreću, ova planeta je udaljena skoro milijardu kilometara od Zemlje.
Oni koji su spremni za 3D turu do najmasivnije planete, mogu pogledati novi video koji su pripremili naučnici NASA-e.
 
Severni pol najveće planete u Sunčevom sistemu sastoji se od ogromne oluje, okružene s osam ciklona, od kojih svi imaju veći prečnik od Meseca.
 
Novi NASA-in video predstavljen je na jučerašnjoj sednici Generalne skupštine Evropske unije za geografiju u Beču. Video se sastoji od 3D snimaka koji su ranije napravljeni kamerom na "Juno" svemirskom brodu koji trenutno kruži oko Jupitera.
 
Opisivati Jupiterov severni pol, ili atmosferu uopšte, kao pakao, totalno je pogrešno jer je ova planeta prilično hladna. Prema podacima iz NASA-e, temperatura svetložutih oblaka na severnom polu Jupitera iznosi -12 stepeni Celzijusa, dok na tamnocrvenim oblacima pada na -118 stepeni Celzijusa.
 
"Juno" je fotografije predstavljene u 3D videu uvatio prilikom svog četvrtog prolaska pored Jupiterovog severnog pola. Koristio je infracrvenu kameru, tako da je oblake na severnom polu mogao da snima na udaljenosti od 72 kilometra tokom dana i noći.
 
Jupiter je bio veoma misteriozna planeta pre nego što ga je "Juno" obišao 2016. godine. 
 
"Pre "Junoa", mogli smo samo da pretpostavljamo kako Jupiterovi polovi izgledaju. Sada, kada "Juno" leti iznad polova na veoma bliskoj udaljenosti, omogućava nam sakupljanje infracrvenih slika", rekao je Alberto Adriani, koistraživač svemirskog broda "Juno" sa rimskog Instituta za astrofiziku.
 
"Juno" je dosad mapirao trećinu planete i imao je 11 bliskih prolazaka pored Jupiterovih oblaka.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija