U Srbiji registrovano 100.000 nacionalnih internet domena

U prethodnih 10 godina je registrovano 100.000 RS internet domena, saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije.
U godini kada Registar obeležava deset godina od početka registracije prvog nacionalnog internet domena, 13. aprila je registrovan stohiljaditi naziv RS domena.
 
RS domen danas može da registruje svako pravno, fizičko, domaće ili strano lice i to brzo, lako i u neograničenom broju, preko bilo kog od 44 ovlašćena registra RNIDS-a.
 
Zvanična registracija RS domena je počela 10. marta 2008. u 12 sati, a 27 firmi je bilo ovlašćeno za poslove registracije.
 
Tog prvog dana registrovano je 7.000 domena. U narednih šest meseci, do 10. septembra 2008, vlasnici starih YU domena imali su pravo prvenstva registracije istoimenih naziva sa nastavkom RS, što je iskorišćeno za 19.372 naziva domena.
 
U međuvremenu, RS domen je rastao i po broju i po kvalitetu - unapređena je infrastruktura, izrađen je novi softver za registraciju, jedini je domen najvišeg nivoa koji ima tri vrste zaštite i dostupan je neprekidno od početka rada do danas. To ga svrstava među samo sedam svetskih domena, čija dostupnost u poslednjih deset godina nije narušena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija