VIDEO: NASA šalje mali helikopter na Mars

Nasa će u okviru misije Mars 2020. poslati i prvi helikopter koji će leteti nekom drugom planetom osim Zemlje.
Iako je marsovska atmosfera samo jedan odsto Zemljine, NASA će poslati mali helikopter koji bi trebalo da leti i u takvim uslovima.
 
Mali helikopter će zajedno sa roverom sa Zemlje biti lansiran na raketi Atlas V u julu 2020. godine, a na Crvenu planetu će doći u februaru naredne godine. 
 
Helikopter će biti veličine 14 kubnih centimetara sa elisama rotora dužine 1,1 metar, a težiće 1,8 kilograma.
 
Dužina misije je 30 dana, a planirano je pet letova, od kojih bi najduži trebalo da bude nekoliko stotina metara, a helikopter će moći da se popne na visinu od tri metra, gde će pokušati da lebdi 30 sekundi.
 
Ukoliko se ovaj eksperiment pokaže uspešnim, to će biti veliki korak ka efikasnijem putovanju robotskih misija, a u budućnosti i ljudi po Marsu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija