Googleov uznemirujući snimak procurio u javnost

Čini se da Google već sad zna o vama mnogo više nego što mislite.
 Googleov uznemirujući snimak procurio u javnost
Foto: Pixabay
Nedavni snimak tehnološkog giganta koji je procurio u javnost demonstrira na koji način bi obilje sakupljenih podataka moglo da se koristi za kontrolu njegovih korisnika. 
 
Na video-snimku zvanom The Selfish Ledger, može se videti kako su mašine svesne vaših potreba još pre vas, i mogu da vas ubede da pratite njihov sopstveni dnevni raspored. Google priznaje da je video "uznemirujuć", ali ističe da je u pitanju samo teorijski koncept. 
 
Ipak, nedavni skandal sa kompanijama Facebook i Cambridge Analytica pokazao je da sumnje "običnih smrtnika" nisu neopravdane. 
 
Autor snimka starog dve godine je Nik Foster, direktor dizajna kompanije X i saosnivač Near Future Laboratory, a video je objavio The Verge. Foster objašnjava da se na našim mobilnim uređajima nalazi veliki broj podataka o našim "akcijama, odlukama, preferencijama, kretanju i vezama". 
 
Ovi podaci mogu biti korišćeni u svrhu kontrole ljudi sa ciljem da se stvori bolje društvo, tako što će podsticati korisnike da brže i efikasnije postižu svoje ciljeve. 
 
Ipak, kao i sve, ovu tehnologiju je takođe moguće zloupotrebiti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija