Veštačka inteligencija bolja u ocenjivanju radova od profesora

Dok danas školarci i studenti moraju čekati danima dok profesori isprave ispite i eseje, u budućnosti bi rezultate mogli znati odmah nakon što ih napišu, a ocene će im dati – veštačka inteligencija.
Veštačka inteligencija bolja u ocenjivanju radova od profesora
Foto: Pixabay
U velikom broju škola u Kini trenutno traje testiranje sistema baziranog na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju koji može automatski da ocenjuje eseje i ispite, pa čak i savetovati studente oko grešaka koje su napravili. Sve što AI radi, upoređuje se s ocenama i savetima profesora koji su ispravili iste ispite tako da veštačka inteligencija konstantno uči nove stvari kako bi u donošenju ocena bila što ispravnija.
 
Takođe, prilikom ispravljanja ispita koristi se postojeća baza podataka koja se stalno nadopunjuje i AI u esejima izdvaja delove na kojima bi studenti trebalo dodatne da porade, odnosno upozoriće ih ako se previše udalje od zadate teme.
 
AI se pokazala prilično tačna pa je u čak 92 odsto slučajeva donela iste ili slične odluke kao i profesori, ali na Venture Beatu napominju kako ti rezultati, naravno, ipak nisu savršeni. Kako AI i mašinsko učenje budu napredovali, tako će napredovati i ovaj softver koji bi u budućnosti trebalo da smanji nedoslednosti prilikom ocenjivanja, kao i vreme koje profesori troše na čitanje i ocenjivanje ispita, i na kraju će pomoći u poboljšanju veština pisanja.
 
Ne postoji zakon koji zabranjuje veštačkoj inteligenciji ocenjivanje eseja učenicima, komentarisao je ovo testiranje profesor Ju Jafeng s Normal univerziteta u Pekingu, ali je dodao kako ova praksa poteže određena etička pitanja. Na primer, u nekim slučajevima učenici i studenti nisu znali da je njihove radove ocenila veštačka inteligencija, a ne njihovi profesori, dok deo roditelja učenika koji su učestvovali u ovom testiranju uopšte o tome nije obavešten.
 
Takođe, za mnoge je problematična i činjenica što je u ceo projekat direktno upletena kineska vlada – projekat vodi profesor koji je ranije učestvovao u vojnim projektima, dok je deo ljudi koji sada rade na ovom testiranju ranije razvijao softver za nadzor za vladu i vojsku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija