VIDEO: Sahrane za pse robote u budističkom hramu

Već odavno je poznato kako Japanci jako vole tehnologiju, posebno robote.
Mnogi od njih umesto pravih kućnih ljubimaca imaju pse robote koje tretiraju kao živa bića.
 
Jedan budistički hram u predgrađu Tokija je izazvao veliko zanimanje javnosti jer se u njemu obavljaju sahrane za ove neobične kućne ljubimce. Te sahrane se nimalo ne razlikuju od ostalih sahrana koje se obavljaju po budističkim običajima.
 
Na njima se koriste mirisni štapići, sveštenici pevaju i mole za mirni odlazak duše. Jedina razlika je u tome što se sahrane organizuju kako bi tužni vlasnici mogli da se oproste od pasa robota. Vlasnici veruju da roboti imaju dušu i da moraju počivati u miru.
 
Ovde se radi o robotima marke AIBO koje je proizvodio Sony. Tri hiljade robota je prodato 1999. Međutim, Sony je 2006. prestao s njihovom proizvodnjom i ukinuo korisničku podršku za njih. Do tada su prodali 150.000 komada.
 
Vlasnici, koji su se jako vezali za svoje pse, počeli su međusobno da dele savete kako se brinuti o njima budući da više nisu imali službenu pomoć. Nažalost, mnogi psi su "uginuli" jer nisu mogli da dobiju potrebnu nadogradnju softvera.
 
Kompanija A FUN koja se bavi popravkama starijih modela poslednjih godina je poslala oko 800 robotskih pasa u budistički hram. Roboti koji više ne rade služe kao donatori organa za druge pokvarene robote, ali pre nego što izvade njihove delove, kompanija im odaje počast tako što im organizuje tradicionalni ispraćaj.
 
Psi obično dolaze s pismom u kojem se nalaze njihovi podaci kao što su ime, opis kako su proveli svoj život i drugi detalji. Bungen Oi, jedan od sveštenika ne slaže se sa stavom drugih ljudi da je ovakav ispraćaj apsurdan. On smatra da u svim stvarima postoji malo duše.
 
Razlog zbog čega je Sony prestao s proizvodnjom je taj što su imali finansijskih problema, a za proizvodnju AIBO-a je potrebno puno novca. Budući da ovaj robot predstavlja samo nepotreban luksuz, odlučili su da prekinu proizvodnju.
 
Ove godine su predstavili novog psa robota koji ima veštačku inteligenciju i internet vezu, ali više ne žele da popravljaju starije modele. To sada rade njihovi bivši radnici u kompaniji A FUN.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija