VIDEO: Kineski robot-učitelj čuva decu

Robot veličine deteta koji govori kineski i engleski, poučava matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju, a zamišljen je kao pratnja najmanjoj deci koja nemaju s kim da se igraju.
"iPal", visok poput petogodišnjaka, kreće se na točkovima, ima pokretne ruke, na grudima mu je veliki tablet, a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.
 
"Robot je zamišljen kao društvo deci", rekao je Tingju Huang, koosnivač AvatarMind Robot Technology, razvojne kompanije koja je osnovana pre četiri godine, a sedište joj je u Nankingu, na istoku Kine. "Kada dete vidi našeg robota, odmah ga prihvata kao prijatelja, drugo dete u porodici", rekao je.
 
Robot je bele boje s ružičastim ili plavim porubom, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s detetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i posmatra okolinu.
 
Cena mu je oko 1.200 evra, a luksuzni model s baterijom produženog veka trajanja dostiže i 1.720 evra. 
 
AvatarMind ima u planu da proizvede robota koji će praviti društvo i starijima, podsećati ih na uzimanje lekova i pozvati bolnicu u slučaju potrebe.
 
"Ipak, mislim da roboti ne mogu biti zamena za roditelje i profesore", istakao je Huang, dodajući da im "iPal može pomoći u poslu".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija