Kometa prvi posetilac iz drugog zvezdanog sistema

Prvo nebesko telo iz drugog zvezdanog sistema koje je "posetilo" Sunčev sistem identifikovano je kao kometa.
Kometa prvi posetilac iz drugog zvezdanog sistema
Foto: Pixabay
Tim evropskih stručnjaka opisao je slučaj u članku objavljenom danas u žurnalu "Priroda".
 
Teleskopi su u oktobru prvi put primetili misteriozan objekat u obliku cigare u unutrašnjosti Sunčevog sistema. Od tada, među astronomima se vodi debata da li je u pitanju asteroid ili kometa, a dilemu je na kraju rešio italijanski astronom Marko Mikajeli i njegov tim.
 
Oni su došli do saznanja da je putanja nebeskog tela, kao i njegovo ubrzanje najbolje objašnjeno ne samo gravitacijom već i gasovima koji ostaju iza komete.
 
Nebesko telo je odavno napustilo Sunčev sistem, a sa njim je nestala i prilika da se sa apsolutnom sigurnošću utvrdi šta je ono zapravo bilo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).