Naučnici otkrili jezero s tečnom vodom na Marsu

Naučnici su pronašli dokaz postojanja tečne vode na Marsu, javlja BBC.
Naučnici otkrili jezero s tečnom vodom na Marsu
Foto: Pixabay
Navodno, "jezero" se nalazi ispod ledene južne polarne kape Marsa. Prethodna istraživanja su rezultirala mogućim znakovima postojanja tečne vode na površini Marsa, ali je ovo prvi znak postojeće vode na planeti.
 
NASA-in rover Curiosity je istraživao dna jezera na površini Marsa u kojima se nekada nalazila voda, međutim, klima planete je postala hladnija zbog retke atmosfere, zbog čega je većina vode ostala zarobljena u ledu.
 
Do otkrića se došlo korišćenjem Marsisa, radarskog instrumenta koji se nalazi u orbiteru Mars Express.
 
"To verovatno nije veoma veliko jezero, ali se zaista radi o vodi, jezeru, a ne nekoj otopljenoj vodi koja ispunjava prostor između stena i leda, što se događa u nekim glečerima na Zemlji", izjavio je profesor Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je ujedno i vođa studije.
 
Radarski instrumenti poput Marsisa analiziraju površinu i nešto ispod nje slanjem signala i analiziranjem onoga što se od nje odbija.
 
Međutim, ovo otkriće još uvik ne znači ništa za život, jer temperatura i hemijski sastav vode mogu predstavljati problem za potencijalne organizme na Marsu. Kako bi ostala u tečnom stanju u uslovima temperature između minus 10 i minus 30 stepeni Celzijusa, voda verovatno sadrži rastopljene soli.
 
Karakteristike jezera treba da budu potvrđene daljim istraživanjem.
 
Naučnici su ranije tvrdili da su pronašli bakterije u dubinama jezera Vostok na Antarktiku, a bušenje Marsa velik, ambiciozan i težak projekat koji bi predstavljao konačan dokaz o vodi na Marsu. Bio bi potreban robot koji može bušiti kroz 1,5 km debeo led, a to zahteva tehnološki razvoj koji u trenutku nije dostupan, poručuju naučnici.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija