Firme će hladnim vazduhom sprečavati radnike da dremaju na poslu

Japanski kancelarijski radnici uskoro više neće moći da se previše opuste na poslu pošto novi tehnološki sistem može da detektuje "spavače" i usmeri na njih hladan vazduh.
Proizvođač klima-uređaja "Daikin" i gigant elektronske industrije "NEC" saopštili su da su počeli da testiraju sistem koji prati pokrete očnih kapaka zaposlenih preko kamere postavljene na kompjuter.
 
Računar automatski spušta temperaturu u prostoriji ukoliko detektuje dremanje za radnim stolovima.
 
"Nadamo se da će ovaj sistem biti komercijalizovan 2020. godine", rekao je portparol "Daikina" i dodao da su testovi počeli ovog meseca.
 
U ovom sistemu kombinuje se "Daikinova" tehnologija za automatsko podešavanje temperature i "NEC-ova" za prepoznavanje lica da bi se uočili pokreti očnih kapaka koji ukazuju na pospanost.
 
Sistem je razvijen posle izrade inicijalne studije o tome na koji način kompanije mogu na najbolji način da održe budnost radnika.
 
Stručnjaci su eksperimentisali sa spuštanjem temperature za nekoliko stepeni, povećavanjem intenziteta osvetljenja i raspršavanjem određenih mirisa dok su učesnici testova rešavali jednostavne matematičke zadatke u periodu od jednog časa.
 
Kompanije u zajedničkom saopštenju navode da snižavanje temperature daje dobre rezultate kada se pojave prvi znaci pospanosti.
 
"Daikin" se nada da će na kraju razviti klima-uređaje koji će moći da usmere hladan vazduh na konkretnog uspavanog radnika.
  • Čučuk Stana

    26.07.2018 21:00
    Extra lenja
    Radnici rade....neradnici izmisljaju toplu vodu, ima kod mene jedna debel*uza sto zna sva prava a o obavezama nista. Kakvih sve ima sposobnih i vrednih ljudi koji vape za poslom dodje mi da ovu prijavim. I ova drema, cita recepte, crne hronike... ko je koga silovao...pa onda čudjenje...iju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija