Delimično pomračenje Sunca i kiša meteora u avgustu

Stanovnici severne hemisfere, uključujući one koji žive na severoistoku Rusije, moći će u avgustu da uživaju u dva spektakularna astronomska fenomena, a to su delimično pomračenje Sunca i kiša meteorskog roja Perseidi, saopšteno je iz Moskovskog planetarijuma.
Delimično pomračenje Sunca i kiša meteora u avgustu
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da će se delimično pomračenje Sunca dogoditi 11. avgusta, dok će kiša meteora Perseida biti na svom vrhuncu u noći između 12. i 13. avgusta.
 
Prema navodima astronoma, maksimalno pomračenje Sunca dogodiće se u 12:46 časova po moskovskom vremenu, a najbolje će se videti sa ruskog Vrangelovog ostrva.
 
Tokom kiše meteora, do stotinu meteora moći će da se vidi u jednom času.
 
Perseidi potiču od komete Svift-Tatl, koju su 1862. godine otkrili Luis Svift i Horas Tatl. Kometa Svift-Tatl će se 2126. godine približiti Zemlji na udaljenost od oko 23 miliona kilometara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija