Zemljotres podigao površinu ostrva u Indoneziji

Snažan zemljotres koji je pogodio Lombok u Indoneziji, u kom je skoro 400 ljudi poginulo, izdigao je to ostrvo za 25 centimetara, saopštili su naučnici.
Zemljotres podigao površinu ostrva u Indoneziji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema najnovijim podacima nacionalne agencije za ublažavanje katastrofa, u zemljotresu je poginulo 387 ljudi. Spasilački timovi i dalje pretražuju ruševine tragajući za zatrpanim osobama.
 
Naučnici NASA i Kalifornijskog instituta za tehnologiju su na osnovu satelitskih snimaka Lomboka, načinjenih posle zemljotresa 5. avgusta, uočili promene na površini ostrva.
 
Na severozapadu ostrva, u blizini epicentra, površina zemlje je izdignuta za 25 centimetara, dok je na drugim mestima opala za pet do 15 centimetara.
 
Oko 390.000 ljudi, što je 10 odsto populacije Lomboka, ostalo je bez domova ili je izmešteno. U zemljotresu je uništeno oko 68.000 kuća, preneo je AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).