Marija Kiri najuticajnija žena u istoriji

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najuticajnija je žena u istoriji, odlučili su učesnici ankete BBC-ja.
Čitaoci BBC-jevog časopisa "History" (Istorija) svrstali su Kiri na prvo mesto liste sto žena koje su promenile svet, zbog toga što je bila prva osoba s dve osvojene Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti - reči koju je sama skovala.
 
U Britaniji se uskoro obeležava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.
 
Na drugom mestu je američka aktivistkinja Roza Parks, koja je odbila da ustupi svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emelin Pankherst, najzaslužnija za to što su žene dobile pravo glasa.
 
Engleska matematičarka i pionirka računaraskog programiranja Ejda Lavlejs četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rozalind Frenklin koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.
 
"Ovaj spisak je posveta ženama u istoriji koje su suprotno izgledima ostvarile neverovatna dostignuća", kazala je Hinali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena "Fosit sosajeti" (Fawcett Society).
 
Izbor bi mogao da izazove i neke rasprave, piše Gardijan. Zaslužuje li zaista Margaret Tačer šesto mesto na listi, a princeza Dajana petnaesto? I da li je Eleanor Akvitanska (11), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII francuskog i Henrika II engleskog, imala veći značaj za svetsku istoriju od device Marije na 12. mestu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija