Naučnici složni: Zemlja najtoplija u poslednjih 120.000 godina

Poslednja tri jula bi mogla biti najtopliji meseci na Zemlji u poslednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.
Naučnici složni: Zemlja najtoplija u poslednjih 120.000 godina
Foto: Pixabay
Prateći NASA-inu poslednju objavu da je jul 2018. godine bio treći najtopliji mesec od početka pouzdanih merenja 1880. godine, klimatski naučnik Stefan Rahmstrof ističe da je poslednji jul, u kojem su zabeleženi rekordni talasi toplote, verovatno bio najtopliji mesec od geološkog perioda poznatog pod nazivom Eemian. 
 
Period Eemiana i ledeno doba pre i posle njega, bili su prirodni procesi Zemlje koje može objasniti naša orijentacija prema Suncu u to vreme, tvrde naučnici. Ovi procesi zagrevanja i hlađenja događali su se postepno hiljadama godina, ali trenutno brzo zagrevanje na Zemlji, ono u poslednjih 150 godina, bez sumnje je ljudsko delo, jer se u našoj atmosferi skupljaju snažni štetni gasovi proizvedeni spaljivanjem uglja i drugih goriva. 
 
 
"Fluktuacija između toplih i hladnih perioda na Zemlji se dešava oduvek, ali ključna stvar se dešava od industrializacije, od tada imamo potpuno drugačiji raspored", kazala je Pat Bartlein, paleoklimatolog na univerzitetu u Oregonu. 
 
"U potpunosti se slažem da su poslednja tri leta verovatno najtoplija u poslednjih 100.000 do 115.000 godina. Vrlo je verovatno da smo počeli da prelazimo najtopliji deo Holocena, perioda koji je nastupio nakon ledenog doba", rekao je Dejvid Blek, paleoklimatolog sa Stoni Bruk Univerziteta. 
 
Stefan Rahmstrof je još 2013. godine tvrdio da je trenutna klima već nadmašila najtopliji period Holocena.
  • covek

    02.09.2018 10:25
    unistitelji
    Prestace sve da bude vazno i vaznije kada krene potop i kada covek pocne da se davi,izgubi dom porodicu...Sami su smo doprineli.
    "Veliki" koji se dogovaraju oko svetskih pitanja zbog para u stanju su da uniste pola Planete sve dok se njimai njihovima nesto ne desi.
    Covek je unistio sam sebi svoj DOM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija