Cene rominga biće snižene za tri godine?

Evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel izjavila da se očekuje da će cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine.
Cene rominga biće snižene za tri godine?
Foto: Pixabay
"Želeli bismo da dostignemo konktetne rezultate za tri, četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitalizacije za ubrzan ekonosmki razvoj, rekla je Gabrijel, odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje cene rominga.
 
Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.
 
"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu", rekla je Gabrijel.
 
Želja je, kaže, da se 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu. Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.
 
Gabrijel se zahvalila na političkoj volji i spremnosti partnera u regionu, koje su, podsetila je, arifmisane upravo na Samitu u Sofiji u maju, kada je objavljena deklaracija podrške, kojom se region obavezao da radi na sniženju cene rominga.
  • Ns 49

    18.09.2018 06:35
    Ne daju se mobilni operatori jer znaju da postoje i sve više se upotrebljavaju dodatni načini komunikacije kao što su kod nas pre svega Viber ali ima ih još dosta.
    Čujem da je u EU i Internet roming skup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.