Otkriveno ko će biti prvi putnik na Mesec

Direktor kompanije SpaceX Ilon Mask je otkrio da će japanski milijarder Jusaku Maezava, osnivač kompanije Zozotown, biti prvi privatni putnik na putu oko Meseca.
Za ovu misiju će SpaceX koristiti svoju buduću masivnu raketu pod nazivom Big Falcon Rocket ili kraće BFR. Maezava planira da na put krene najranije 2023. godine, a sa sobom želi da povede i umetnike kako bi zajedno putovanje pretvorili u umetnički projekat nazvan #dearMoon. Nakon najave misije pokrenuta je i internet-stranica.
 
"Konačno vam mogu reći da sam odlučio da odem na Mesec i to s umetnicima", rekao je Maezava najavljujući svoje putovanje na događaju kompanije SpaceX.
 
Četrdesetdvogodišnji japanski milijarder poseduje bogatstvo koje se procenjuje na 2,9 milijardi dolara. On je takođe kolekcionar umetničkih djela i prošle godine je potrošio 110,5 miliona dolara na sliku Žana Mišela Baskijata iz 1982. godine koja je nazvana "Untitled". 
 
Kao umetnik želi da pozove druge da mu se pridruže na putovanju. Saopštio je da je kupio sva sedišta na BFR-u i da se raduje misiji na Mesec koja će trajati sedam dana. Sa sobom će povesti još šest umetnika iz različitih sfera, slikare, muzičare, režisere filmova i druge.
 
SpaceX nije objavio neki program treninga koji bi Maezava trebalo da prođe pre putovanja. 
 
Razvoj rakete BFR će koštati blizu pet milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.