Većina političkih botova su Amerikanci

Facebook je "banovao" na stotine stranica i naloga, za koje je otkriveno da je sa njih ta društvena mreža bila prevarena političkim sadržajem. Zanimljivo je da većina nije povezana sa Rusijom, već da dolaze iz Amerike.
Ta kompanija je saopštila da su zabranili 559 stranica i 251 profil koje su uglavnom kontrolisali Amerikanci, uključujući nezavisne medije sa milionima pratilaca, piše britanski Telegraf. Natanijel Glajker, šef sajber bezbednosti u Facebooku, je izjavio da lažne aktivnosti na sajtu sada uglavnom dolaze od domaćih hakera koji pokušavaju da iskoriste političke podele. "Čišćenje je deo trenutne kampanje Facebooka protiv onoga što ona naziva 'koordinisano neautentično ponašanje', što u ovom slučaju znači korišćenje lažnih naloga za širenje sumnjivog sadržaja tako što se veštački podiže popularnost." 
 
U julu mesecu kompanija je zabranila 32 stranice koje su imale obeležje uticajne ruske kampanje, a u avgustu je uklonila još 652 za koje tvrdi da su bile orkestrirane iz Irana. 
 
Glajker navodi da je većina lažnih aktivnosti sada "motivisana novcem, a ne politikom". Jedna od najčešćih vrsta spama bile su objave za proizvode poput naočara za sunce ili proizvoda za mršavljenje", rekao je on. Postoji, međutim, i spam sadržaj koji je dosta drugačiji. 
 
"Ljudi koji stoje iza njih kreiraju mrežu stranica koristeći lažne profile ili više naloga sa istim imenima. Oni postavljaju klikbejt objave na ovim stranicama kako bi doveli ljude na njihovoe veb lokacije koje su potpuno odvojene od Facebooka i izgledaju legitimne, ali zapravo nisu". 
 
"Ako pogledate obim, većina informativnih operacija koje vidimo su domaće", rekao je Glajker za Njujork Tajms. 
 
To ukazuje na to da Amerikanci sada kopiraju uspeh ruskog programa da bi vodili sopstvene političke kampanje, bilo da je reč o ideologiji ili jednostavno novcu. Facebook je odbio da komentariše političku orijentaciju stranica koje su zabrannjene, ali su to uglavnom levičarke grupe poput "Snowflakes", "Reasonable People Unite" i Reverb Press-a, "progresivnog" medijskog sajta. Ipak, sa Facebooka je uklonjena i grupu "Right Wing News", konzervativnog medijskog brenda pokrenutog 2001. godine, koji ima 3,1 miliona pristalica na toj društvenoj mreži.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija