Vandali ispisali preteće poruke na pravoslavnoj crkvi u Češkoj

Nepoznati vandali su grafitima ispisali preteće poruke na pravoslavnoj crkvi u Češkoj.
Vandali ispisali preteće poruke na pravoslavnoj crkvi u Češkoj
Foto: Pixabay
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu nalazi se kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, a tu je sahranjen i Franc Kafka.
 
Protojerej Srđan Jablanović je rekao da je u četvrtak "došao neki čovek u crkvu, nešto se kao klanjao, zapretio našoj ženi koja prodaje sveće, rekao 'Svi ćete vi goreti u paklu'", a da je onda došla policija i odvela ga, ali je on ubrzo pušten.
 
Jablanović kaže da je taj čovek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske veroispovesti.
 
Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće - košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju.
 
Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su zatvorene crkve i nisu otvorene kao kod nas.
  • suzana

    29.04.2017 17:04
    očito
    u Pragu ima mnogo nacije iz Srpske južne pokrajine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet