Holandija dobila jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije.
Vetropark bi trebalo da zadovoljava energetske potrebe 1,5 miliona stanovnika, odnosno 785.000 domaćinstava, sa punim kapacitetom od 600 megavata.
 
"Zvanično smo ušli u operativnu fazu", rekao je direktor "Gemini vetroparka" Matijas Hag. On je rekao da će se samo iz ovog vetroparka isporučiti 13 odsto obnovljivih energija koje se potroše u Holandiji, i 25 odsto energije vetra.  
 
Holandija je u velikoj meri zavisna od fosilnih goriva, iz kojih se dobija 95 odsto energije u toj zemlji, pokazao je vladin izveštaj 2016, a plan je da se ovaj udeo znatno smanji. 
 
Ovaj projekat vredan 2,8 milijardi evra osmišljen je 2010, a u projektu su učestvovali i kanadska kompanija za obnovljive energije Nordlend pauer, kao i nemačka grupa "Siemens Wind Power" koja je proizvela turbine, holandska inženjerska firma za ofšor projekte Van Oord i kompanija za preradu otpada HVC. 
  • hahaha

    09.05.2017 14:42
    Pa nije dobila, vec ga je izgradila.
  • Luka

    09.05.2017 14:11
    Novinarska pismenost 2017
    Kad je dobila vetropark, ko joj ga je dao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet