"Bombe u laptopovima su samo pitanje vremena"

Vođa Odbora UN za borbu protiv terorizma upozorio je da je švercovanje bombi u laptopovima samo pitanje vremena.
"Bombe u laptopovima su samo pitanje vremena"
Foto: Pixabay
Žan-Pol Labord obratio se novinarima nakon što su vlasti odlučile da odustanu od zabrane laptopova na letovima iz Evrope u SAD. Trenutno je zabranjeno unošenje laptopova na letovima iz osam država: Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta. 
 
Islamska država gubi teritoriju u Siriji i Iraku, pa Labord tvrdi da će borci koji su došli iz Evrope uskoro početi da vraćaju. Dodao je da nekoliko evropskih država veruje da će se vratiti tri puta više militanata nego u celoj protekloj godini.
 
"Uprkos ograničenjima putovanja teroristi će pokušati da pređu granice, naročito švercovanjem", rekao je Labord.
 
Takođe je izjavio da nije siguran može li ID izvesti napad laptop-bombom, ali je siguran da to mogu grupe organizovanih kriminalaca kojima će se obratiti za pomoć pri povratku u Evropu.
 
U sredu je održan sastanak službenika SAD i Evropske unije. Sastanak je sazvala EU nakon što je primila izveštaj da američke vlasti imaju nove informacije o pretvaranju delova laptopova u eksplozivne naprave. Nisu objavljene informacije o specifičnim pretnjama.
  • Reset

    20.05.2017 12:19
    Čudovišni lapatopovi
    Ne misle oni na aerodrome.
    Dođe neko i zaboravi laptop, na primer, u bolnici.
    Ili baci konzervu u kantu za smeće - što mu dođe ista stvar.
    Zapadni delirijum....
  • Deks

    20.05.2017 11:24
    A šta znači onda sigurnosna provera na aerodromu? Pa i laptopovi kao i sve ostalo prolazi kroz skener pa ne razumem zašto skener ne bi otkrio eksplozivnu napravu u laptopu.
  • Elektroničar

    20.05.2017 08:45
    Čitam, smejem se...
    U doba kad je WiFi modul veličine nokta, bomba može da bude bilo šta.
    Bojati se laptopa, a dopuštati "GPS traker" u koferu, u prtlljažnom prostoru - besmislica je.
    Bomba može da bude smeštena, zaista u bilo šta. Sa plastičnim eksplozivom koji je dovoljno snažan da napravi dekompresiju, rupu na avionu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet