Češka gradi pruge za brzine veće od 300 km na čas

Vlada u Češkoj odobrila je danas plan za izgradnju železničke mreže za vozove velike brzine.
Češka gradi pruge za brzine veće od 300 km na čas
Foto: Pixabay
Mreža će biti prilagodjena vozovima koji će se kretati brzinom većom od 300 kilometara na čas, kako je već u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, rekao je ministar saobraćaja Dan Tok.
 
Izgradnja novih pruga koštaće oko 650 miliona kruna (27,6 milijardi dolara) i povezaće Ćešku s mrežama u susednim zemljama, posebno u Nemačkoj.
 
Prva od planiranih pruga za vozove velike brztine povezaće Prag i Berlin, ali vlasti nisu precizirale kada bi radovi mogli da počnu.
 
Tok je kazao da njegovo ministarstvo radi na donošenju zakona koji će omogućiti brz početak radova.
  • Cocco

    23.05.2017 08:27
    Ako. I trebaće nam svima kada sa ovog šugavog Balkana svi budu bežali, da se i kroz Češku ne povlačimo, no da projurimo!
    (Citiram sarajevskog novinara i pisca Izeta Perviza)
    „Beži se žestoko. Beži se od pogane vlasti, od lažljivaca po parlamentima, od obijača budžetskih trezora, od potkupljivih sudija, od korumpiranih doktora, od advokatskih derikoža, od namještatelja tendera, od profesionalnih zapošljivača, od besprizornih državnih službenika, od prodanih novinara, od lažnih pisaca, od „preduzetnih“ političkih partija, od narcisoidne akademske zajednice, od licemernih profesora, od političkih lupeža, od neiskrenih popova i snishodljivih hodža, od tri predsednika, od 12 premijera, od 150 ministara, od 600 savetnika i od hiljadu poslanika i odbornika, od dodika, izetbegovića, čovića, ivanića, radončića, vučića, šešelja, grabar-kitarovića, plenkovića, đukanovića, ivanova, zukorlića, tačija, i od svih koji su čovjekovu domovinu pretvorili u ćumez u kojem se kokodače od zore do sumraka, i od sumraka do praskozorja, bez prestanka, neprekidno, desetljećima.“
  • Neko

    23.05.2017 07:37
    Za 27 miliona dolara nozete da kupite par brzih kompozicija a ne da napravite celu mrezu brzih pruga.
  • Недељко

    23.05.2017 07:25
    /1000
    Нису милијалде долара него милиони.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.