Prijavljena dva slučaja "Plavog kita" u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić potvrdio je da je policiji prijavljeno da je jedna učenica jedne sarajevske škole igrala na internetu opasnu igru "Plavi kit".

"Juče smo primili jednu takvu prijavu i radi se o učenici drugog razreda srednje škole. Prijavu smo poslali Federalnom MUP-u koji ima odeljenje za sajber kriminal", rekao je Mulabdić.

On je pozvao roditelje da zaštite svoju decu i da obaveste policiju ako primete promene u njihovom ponašanju ili da imaju crteže na telu.

Ranije je objavljeno da je jedan učenik šestog razreda u Mihatovićima kod Tuzle sebi isekao ruku igrajući igru "Plavi kit". Roditelji tog dečaka su pozvali policiju pošto su videli povrede koje je dečak sam sebi naneo šestarom.

Tvrdi se da "Plavi kit" navodi igrače, uglavnom sasvim mlade, da ispunjavaju izazove, među kojima i da sebi nanose povrede. Svaki naredni zadatak je teži od prethodnog, a na kraju igre se navodno traži da igrač počini samoubistvo. Da bi ispunila šta se od njih traži, deca su izložena ucenama, a navodno im se najčešće preti ubistvom članova porodice.

  • Boki

    25.05.2017 17:34
    Pa mnogim roditeljima deca ne govore do 5 godine zivota jer im uvaljuju smart telefone. Prvo se sumnjalo na autizam. Debilno. Deca ne znaju ni sta je krava.
  • Drum

    25.05.2017 14:38
    Slažem se sa Dr. Miroljubom.

    Deci se danas već sa 5 godina kupi tablet ili smart phone.
    A sve je počelo od onih ''fancy'' i iskompleksiranih roditelja koji su hteli da njihova deca budu bolja nego druga ili da se pokažu a imaju para da kupe tablet ili telefon.

    Kasnije su i oni sa manje para ili koji nisu iskompleksirani, jer su njihova deca videla kod ovih drugih tu ''cool'' igračkicu.

    Tako je slučaj bio u mojoj porodici. Imam sestru 12 godina mlađu. Do pre 3 godina nije imala smart phone, nego obični.
    Videli smo da li sramota ili ne vidi svrhu nošenja takvog telefona, ali ga nije nosila nigde. Bio je kući. Nije tražila da joj se kupi, ali vidim da nije baš srećna, pogotovo kakva je reakcija kada dođu drugarice koje su tada imale neki smart phone.

    Na kraju joj je kupljen smart phone. Sada se ne odvaja od telefona, nešto joj pričaš, ona zeva u telefon, pa kasnije kaže, a? Jesi nešto rek'o?
    Sad mi žao što sam i ja malim delom doprineo da joj se kupi taj telefon.

    Ja imam smart phone, veliki sam zaluđenik tehnikom, ali imam 28 godina, nisam budala da se upuštam u sve novo i nešto što neću pre toga na bilo koji način proveriti.
    Takođe kada sam u društvu nos mi nije u telefonu, nego je telefon ili u džepu ili na stolu.

    Za razliku od mnogih, koji izađu s nekim na kafu pa progovoriš s njima 2 reči u 10 minuta, jer je taj zaokupljen telefonom...
  • Dr Miroljub

    25.05.2017 09:25
    je ipak možda pomalo i u pravu
    ne znam da li primećujete ali sve više roditelja trpa u ruke deci laptopove, tablete, kompjutere, mobilne telefone, ne bi li se deca igrala dok mame i tate obavljaju svakodnevne obaveze koje vuku iz devojačko-momačkih dana tipa teretane, kafenisanja, manikire, pedikire, male fudbale i slično... jednostavno se ne bave svojom decom. Da roditelji, nije dovoljno tutnuti stoćak jurića detetu u ruke i reći: "vidiš sine, al smo se dobro zabavili!" Deca nevaspitana, netolerantna, razmažena, asocijalna, i uistinu, totalno nepismena! ne znamju dve prostoproširene rečenice da sastave, a najomiljenije reči su im "WFT?" "LOL" "Daj pare" "Hoću" "Brate".
    Skidajte decu sa telefona i monitora, vodite ih u prirodu, pričajte s njima, objasnite im da postoji život van četiri zida kuće, igraonice, šoping centara i računara! Ne kupujte njihovu ljubav parama, zaradite je pažnjom, razumevanjem i toplom rečju! Roditelji, odrastite i vi više, inače.... Pod mač bato!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet