Mađarska ne menja sporni zakon, Brisel preti sudom

Mađarska neće izmeniti Zakon o visokom obrazovanju, rekao je zvaničnik vlade te zemlje, uprkos ocenama Brisela da je taj akt kontroverzan.
Mađarska ne menja sporni zakon, Brisel preti sudom
Foto: Pixabay
Iz Brisela su se čule i pretnje da će preduzeti pravne korake protiv Mađarske, jer smatraju da zakon cilja na prestižni univerzitet koji finansira američki milijarder Džordž Soros.
 
Evropska komisija je prošlog meseca pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju. Komisija je Mađarskoj dala rok do danas da odgovori na pitanja navedena u pismu poslatom toj zemlji, u supotnom, očekuje ih suđenje.
 
"Evropska komisija nije pružila ni jedan jedini argument zašto bi se zakon menjao", rekao je šef osoblja premijera Mađarske Viktora Orbana, Janoš Lazar.
 
Komisija navodi da novi Zakon o visokom obrazovanju cilja na Centralnoevropski univerzitet koji je osnovao Soros i da krši fundamentalne zakone Evropske unije o slobodnom tržištu i akademsku slobodu. Vlada u Budimpešti je to negirala i saopštila da želi da ukloni pogodnosti koje neke strane institucije uživaju u Mađarskoj.
  • Мунгос

    25.05.2017 21:36
    После ове вести, мислим да су српски сорошоиди изгубили важног савезника.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet