Soros optužio Orbana da stvara mafijsku državu

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros optužio je premijera Mađarske Viktora Orbana da stvara "mafijsku državu" serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske slobode.
Soros optužio Orbana da stvara mafijsku državu
Foto: 021
U govoru održanom danas u Briselu, Soros je kritikovao novi mađarski zakon o obrazovanju koji preti opstanku Centralnoevropskog univerziteta, koji je on osnovao u Budimpešti 1991. godine da pomogne u jačanju demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi.
 
Orban tvrdi da štiti Mađarsku od stranih uticaja, međutim kritičari madjarskog premijera tumače poslednje poteze protiv univerziteta kao najnoviji napad na demokratiju jednog vodje koji otvoreno kaže da gradi "neliberalnu državu".
 
Soros je rekao da je sudbina tog univerziteta i drugih organizacija koje podržava dovedena u pitanje, ali je izrazio nadu da će akademska sloboda prevladati.
  • Мунгос

    01.06.2017 23:18
    Власници људских права су дакле изгубили једну важну битку, у Мађарској. Почело је, почело. Мађарска власт је свесна и не крије да диплома Сорош има мању вредност чак и од Томине дипломе.
    Бити Сорошев плаћеник је доста добро, мислим паре су то и знаш зашта радиш. Али бити идеолошки Сорошевац, то не бих ни највећем непријатељу пожелео. У српском језику се ублажено такви називају „корисни идиоти“.
  • Мунгос

    01.06.2017 17:59
    Када Сорош нешто каже, верују му само његови зомби сорошоиди. У овом случају, он само подиже углед Орбану. Углед борца за људе.
  • Sorosev placenik

    01.06.2017 17:21
    platio me 100 miliona
    Evidentno je da svugde gde se zabranjuje sloboda govora vlada diktatura neke vrste. Belorusija, Rusija, Turska, Srbija, sad su izgleda i Madjari krenuli tim putem. Vodje se odrzavaju na vlasti ubedjujuci narod da je to za njihovo dobro, iako je narod daleko siromasniji nego na ''prljavom Zapadu'' a te iste vodje daleko bogatije. Neka hvala, radije cu te ''strane Soroseve negativne uticaje'' nego Vucica, Putina, Lukasenka i Erdogana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.