Danska ukinula odredbu o kažnjavanju bogohuljenja

Danska koja se zalaže za slobodu izražavanja, ukinula je danas odredbu o kažnjavanju bogohuljenja, uvedenu pre 334 godine.
Danska ukinula odredbu o kažnjavanju bogohuljenja
Foto: Pixabay
Odluku o ukidanju te krivične odredbe je doneo Parlament. "Religija ne bi trebalo da diktira šta je dozvoljeno ili zabranjneno da se kaže javno", izjavio je Bruno Jerup, poslanik opozicije koji je pokrenuo inicijativu u parlamentu.
 
Član 140 danskog Krivičnog zakona o bogohuljenju predvidjao je zatvorsku kaznu do četiri meseca, ali ju je pravosudje izricalo veoma retko. U poslednjih 80 godina samo četiri puta je bilo krivičnog postupka zbog blasfemije, a poslednji put februara ove godine.
 
Tužilaštvo je saopštilo da zbog ukidanja te odredbe neće biti održano sudjenje jednom Dancu koji je nedavno snimio kako spaljuje Kuran i to objavio na Fejsbuku.
 
Tužilaštvo je ranije odustalo od 12 slučajeva, medju kojima je najpoznatiji slučaj karikatura proroka Muhameda objavljenih u danskoj štampi 2005. godine. Objavljivanje tih karikatura u Francuskoj je izazvalo proteste u nekoliko muslimanskih zemalja.
  • Neoplantius

    03.06.2017 14:45
    Nedoumica
    Definitivno imam podeljen stav u vezi odredbe.
    S jedne strane, kao ateista, smatram da je nelogično huliti, psovati, ili šta već nešto što ne veruješ da postoji (najgnusnije psovke čujem upravo iz usta "vernika").
    Kao humanista, smatram da ničije običaje ne smemo izvrgavati ruglu.
    Kao čovek koji želi bolju sutrašnjicu, podržavam sve što vodi slabljenju uticaja bilo koje religije, mada sam svestan da većina voli da neko drugi profiliše njihovo mišljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet