Iran: Masovni protesti protiv SAD, Izraela i džihadista

Stotine hiljada Iranaca uzvikivalo je danas parole protiv Izraela i palilo zastave "Islamske države" i Amerike na skupovima širom zemlje, nakon što je ta grupa preuzela odgovornost za napade u Teheranu, javila je državna televizija.

U izveštajima se navodi da su milioni ljudi učestvovali u skupovima povodom obležavanja Dana Al Kuds, koji je proglasio ajatola Ruhola Homeini, pokretač islamske revolucije 1979. godine.

Ovakvi skupovi održavaju se poslednjeg petka u svetom muslimanskom mesecu ramazanu. Protivljenje Izraelu je jedno od osnovih uverenja u Iranu, koji vode šiiti. Teheran podržava Palestince i libanske militantne islamističke grupe koje se protive miru sa jevrejskom državom, koju Iran odbija da prizna.

- Ovaj skup pokazuje da naš narod želi da region bude očišćen od terorista koji imaju podršku cionističkog režima - rekao je predsednik Hasan Rohani na državnoj televiziji. Građani su uzvikivali parole poput "smrt Izraelu" i "smrt Americi" i izražavali solidarnost sa Palestincima, koje su pozvali da nastave borbu protiv "okupacionog režima". Jedna od poruka bila je da Izrael treba "izbrisati sa mape".

- "Islamska država", Amerika i Izrael su jedno te isto. Oni su svi teroristi - rekla je jedna mlada žena na demonstracijama u Teheranu. Među učesnicima šetnji bili su vojnici, studenti i sveštenici. Na centralne ulice Teherana izašle su žene zaodenute u crnu odeću i sa malom decom.

Mnogi su nosili portrete Homeinija i njegovog naslednika, vrhovnog vođe ajatole Alija Hameneija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet