Bez saglasnosti dve crkve o Stepincu

Mešovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i delo hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dveju strana o toj temi ostaju suprotstavljeni, uz saglasnost o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada.
U zajedničkom saopštenju predstavnika SPC i HBK se navodi da su se članovi Komisije složili da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960. godine kada je Stepinac umro. 
 
Kaže se da je Komisija došla do zaključka da su "različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi ostali predmet različitih tumačenja". Navodi se da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo "kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovedaoce vere".
 
Svi su zato "zahvalni na srdačnoj atmosferi u kojoj su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadatke poverene Komisiji, odnosno pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca". Navodi se da je od početka rada Komisije članovi bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj merodavnosti pape, a potvrdili su i dva svaka crkva ima sopstvene kriterijume za postupak kanonizacije.
 
Članovi Komisije okupili su se 12. i 13. jula u Vatikanu na svomu šestom i poslednjem sastanku.
 
U ime HBK bili su prisutni: zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup požeški Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, te Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za istoriju. U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i stalni predstavnik Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković.
  • Мунгос

    13.07.2017 17:09
    Значи, представници СПЦ и Дарко Танасковић нису утврдили да су Степинац и римокатоличка црква ратни злочинци. Ваљда ће Ватикан бар да им каже хвала.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet