Evropska komisija tuži Hrvatsku zbog Ine

Evropska komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU, pošto ta članica Unije nije promenila Zakon o privatizaciji domaće naftne kompanije Ina, koji državi daje pravo veta u ključnim pitanjima.
Evropska komisija tuži Hrvatsku zbog Ine
Foto: Pixabay
- Komisija smatra da se posebnim ovlašćenjima koje država ima prema Zakonu o Ini neprimereno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i sloboda osnivanja preduzeća - navodi se u saopštenju EK. Dodaje se da Komisija uviđa da je zaštita sigurnosti snabdevanja energijom legitiman cilj u javnom interesu koji deli i EU i da bi se njime mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcionisanju EU.
 
- Takva ograničenja, međutim, moraju biti proporcionalna. U ovom slučaju, Zakonom o Ini hrvatskoj državi se omogućava osporavanje važnih odluka kompanije, pri čemu ulaganje veta nije potrebno obrazložiti mogućim ugrožavanjem sigurnosti snabdevanja ili druge javne politike ili javnim interesom - piše u saopštenju.
 
Prema Zakonu o Ini, državi su dodeljena posebna ovlašćenja u tom preduzeću, uključujući pravo ulaganja veta na odluke kompanije o prodaji deonica ili imovine iznad određene vrednosti. Takođe, država može da se usprotivi važnim odlukama uprave Ine, kao što su promena delatnosti preduzeća, dodela koncesija ili ovlašćenja i promena adrese njegovog sedišta.
 
- Komisija smatra da takvo bezuslovno pravo veta nadilazi ono što je nužno za zaštitu sigurnosti snabdevanja energijom i da je zato neproporcionalno - navodi se u saopštenju.
 
Hrvatska je pre pristupanja Uniji preuzela obavezu usklađivanja Zakona o Ini s pravilima EU, a s obzirom na to da nije izmenila taj zakon, Evropska komisija je odlučila da protiv nje preduzme mere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.