I Mercedes varao na testovima?

Ima li kraja prevarama u nemačkoj auto-industriji? Manipulacijama sa vrednostima izduvnih gasova na osnovu kojih se demonstrira nemačka tehnička premoć? Najnoviji skandal potresa firmu Dajmler.
"Tagesšpigel" piše da je i "Dajmler pod sve jačim pritiskom. Moguće je da je manipulisano i do milion dizel-motora. Šta to znači za automobilsku industriju?", pita se novinar Henrik Mortzifer: "Za razliku od Folksvagena, još ništa nije dokazano. Zato i dalje važi reč šefa koncerna Ditera Cečea iz 2015. godine: principijelno se držimo zakona i nismo izveli nikakve manipulacije sa našim vozilima. Dajmler, Nemački zavod za motorna vozila, nemački ministar saobraćaja i pravosuđe – niko od njih nije hteo da komentariše najnovije izveštaje i spekulacije. No, jasno je da vlasti SAD i nemačka državna tužilaštva vode intenzivne istrage u vezi sa "dizel-aferom" i da su poslednjih dana bitno pojačali pritisak. I to ne samo na Dajmlera, već i na više drugih proizvođača automobila i auto-opreme."
 
Pre nedelju dana je u istrazi protiv Folksvagenove firme Audi prvi put uhapšen jedan osumnjičeni u Nemačkoj. Reč je o bivšem stručnjaku za razvoj motora optuženom za prevaru i nedozvoljeno reklamiranje. U firmi Audi je proizveden softver koji je kasnije primenjen i u Folksvagenovim vozilima - on je služio za manipulisanje rezultatima merenja štetnih gasova. Istraga pod istim sumnjama je pokrenuta i u Poršeu.
 
Trenutno državno tužilaštvo u Folksvagenu vodi istragu protiv 40 osumnjičenih, među kojima je i šef koncerna Martin Vinterkorn. Protiv njega, kao i drugih visokih funkcionera koncerna vode se istrage i zbog manipulacija na tržištu. Krajem juna, pravosuđe SAD je raspisalo međunarodne poternice za petorim bivšim menadžerima i funkcionerima Folksvagena – dvojica od njih su u pritvoru, jedan važi kao krunski svedok. Folksvagen je uspeo da priznanjem krivice i plaćanjem odštete sa ukupnim volumenom od 22 milijarde dolara izdejstvuje obustavljanje istrage zbog prevare. U Evropi postoje bezbrojne tužbe akcionara i vlasnika automobila protiv Folksvagena.
 
"Predmet istrage je i firma Boš koja je proizvela softver za manipulisanje mernim vrednostima izduvnih gasova. Istražitelji smatraju da je to saučesništvo u prevari. U SAD je Boš u okviru sudskog poravnanja već platio vlasnicima dizel-vozila 327,5 miliona dolara", prenosi javni servis ARD.
 
Zidojče cajtung, te javni servisi WDR i NDR izveštavaju da je Dajmler od 2008. do 2016. prodavao vozila koja emituju nedozvoljeno veliku količinu štetnih gasova. Pomenuti mediji prenose da su u dve klase motora (OM642 i OM651) bili ugrađeni nedozvoljeni uređaji koji su pravo prečišćavanje izduvnih gasova aktivirali samo prililkom testiranja, dok su ga u normalnoj vožnji isključivali. Takvi motori su bili ugrađeni u gotovo sve tipove Mercedesa. Mercedes poriče da je varao javnost i – kao što su to i drugi činili - i navodi da postoji zakonski dozvoljeno odstupanje kada je reč o naknadnoj preradi izduvnih gasova na određenim temperaturama - kako bi se štitili ugrađeni delovi i sam motor, piše "Dojče vele".
  • Šorom...

    17.07.2017 12:32
    Šteta, taman sam hteo da kupim Mercedesa...
  • BlasteR

    17.07.2017 12:15
    U prevodu
    U prevodu: americka auto industrija je u g*vnima, pa moraju nekako da se vade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet