Proglašena nova država - Malorusija

Separatisti u Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti naslednica Ukrajine.
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznet na glasanje. On je predložio trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rešenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine.
 
Ocenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se "Ukrajina pokazala kao propala država", Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov predlog.
 
"Treba da nas podrže stanovnici regiona. Ovo rešenje je moguće ako međunarodna zajednica podrži ideju", rekao je Zaharčenko.
 
Malorusija je proglašena kao suverena država i naslednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom, navodi Sputnjik.
 
Nova država će voditi politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, pridruživanju Savezu Rusije i Belorusije, da će zvanični jezici biti ruski i maloruski, a da će regionalni jezici zadržati svoja prava i statuse.
 
Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014, pošto je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv separatista.
 
U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.
 
Primirje se stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.
  • tripl

    18.07.2017 20:35
    jel se to raspala "novorusia"?
  • Komsha

    18.07.2017 14:53
    Upropastise Ukrajinu :(
    Maloumnija, a ne malorusija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet