Austrija preti zatvaranjem granice ka Italiji zbog izbeglica

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka ponovo je zapretio uvođenjem kontrola na granici prema Italiji ako se poveća broj izbeglica i žestoko kritikovao nevladine organizacije koje dovode izbeglice iz Libije do italijanske obale.
"Zatvorićemo Brener (najpoznatiji granični prelaz između Austrije i Italije) ako se broj ilegalnih useljenika prema Austriji i dalje bude povećavao. U roku od 24 sata vojnici mogu da zatvore zelenu granicu, a carina i policija mogu uvesti stroge kontrole“, rekao je Sobotka.
 
Dodao je da je samo ove godine u Italiju stiglo više od 85.000 izbeglica iz Afrike i da sve ukazuje na to da bi se situacija mogla pogoršati.
 
"Već sad imamo situaciju da trećina izbeglica u Austriji nije registrovana u nekoj drugoj članici EU, što znači da su ih krijumčari doveli ovamo", istakao je austrijski ministar.
 
Italija je ranije upozoravala Austriju da ne uvodi stroge kontrole na granicama koje bi, na jednom od najprometnijih koridora između juga i severa Evrope, mogle u letnjim mesecima i sezoni godišnjih odmora izazvati velike gužve i haos.
 
Sobotka je još jednom oštro upozorio nevladine organizacije koje pomažu izbeglicama na libijskim obalama.
 
"Moramo sprečiti da takozvani pomagači i dalje ulaze u libijske vode i tamo direktno od krijumčara preuzimaju izbeglice", rekao je Sobotka i dodao da je "preko potrebno da samozvani spasioci ne sarađuju s krijumčarskim bandama".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet