Deo republikanaca spasao Obamaker

Američki Senat, u kojem su republikanci većina, odbacio je Trampov predlog da se povuče zakon o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame, takozvani Obamaker.
Sedam republikanaca pridružilo se sinoć svim demokratama u Senatu i predlog je odbačen sa 55 prema 45 glasova. To je drugi put ove nedelje da republikanci nisu uspeli da izguraju da se opozove Obamin zakon iz 2010.
 
Senatori su bili spremni da se opozove zakon iako nije još pripremljena njegova zamena ali su umereni predstavnici bili zabrinuti da bi to razljutilo glasače koji bi smatrali da Kongres neće biti u stanju da izglasa novi zdravstveni zakon. 
 
Jedan broj republikanaca pridružilo se demokratama da blokiraju predlog šefa republikanske većine u Senatu Miča Makonela da se ukine Obamin zakon. On bi bio zamenjen ublaženim obaveznim zdravstvenim osiguranjem, manjim saveznim zdravstvenim subvencijama i drugim izmenama.
 
Kancelarija za budžet Kongresa procenila je da bi povlačenje "Obamakera" bez uvođenja zamene značilo da bi 30 miliona Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja i to je bio ključni faktor koji je uticao da jedan broj republikanskih senatora ne prihvati predlog šefa republikanske većine u gornjem domu američkog Kongresa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.