Smena ministara u Švedskoj, nakon afere o curenju podataka

Premijer Švedske doneo je odluku o rekonstruisanju vlade, nakon afere o curenju podataka.
Švedski ministar unutrašnjih poslova i ministarka infrastrukture ostaće bez funkcije zbog skandala u vezi sa curenjem osetljivih podataka u čijem se središtu našla krhka vlada levog centra. Ministar odbrane Peter Hultkvist, koji se takođe suočavao sa optužbama da nije obavestio premijera Stefana Levena o curenju podataka, ipak je pošteđen i i dalje ostaje ministar.
 
- Hultkvist nije odgovoran za curenje - rekao je premijer Leven.
 
Ministarka za infrastrukturu Ana Johanson koja tvrdi da je za curenje podataka 2015. saznala tek kasnije, ostala je bez funkcije, kao i ministar unutrašnjih poslova Anders Igeman.
 
Opozicione stranke su juče najavile da planiraju da izglasaju nepoverenje ministrima pri čemu imaju dovoljno glasova za to. Oni ne traže i ostavku Levena, koji se nalazi na čelu krhke socijaldemokratske koalicije od 2014, ali kritičari ne isključuju mogućnost njegovog odlaska sa funkcije posle jednog od najvećih curenja državnih informacija u Švedskoj posle više decenija.
 
Opisavši nameru opozicije kao "ishitrenu i loše isplaniranu", Leven je rekao da ne želi da bude odgovoran za krizu vlade, istakavši da je "to sada na parlamentu".
 
- Moram preuzeti odgovornost za zemlju. Ne bi koristilo Švedskoj da zapadne u političku krizu - zaključio je Leven, navodeći mnoge izazove sa kojima se Švedska i EU suočavaju, uključujući Bregzit.
 
Za sada se ne zna da li će opozicione stranke promeniti svoju odluku o izglasavanju nepoverenja Hultkvistu.
 
Velika bezbednosna afera u Švedskoj, u kojoj je, greškom državne Transportne agencije, 14 državljana Srbije imalo mogućnost uvida u tajnu komunikaciju švedskih državnih organa, ovih dana potresa tu zemlju. Kompjuterski tehničari mogli su da prate onlajn komunikaciju između švedske agencije i 34 državne institucije na posebno osiguranoj vladinoj internet mreži, za šta nisu imali dozvolu.
 
Ipak, iako Srbi nisu dobili kriptovani ključ kojim bi mogli da utiču na komunikaciju među švedskim državnim institucijama, navodi se da je bezbednost Švedske mogla ozbiljno da bude narušena. Osim mogućnosti da vide komunikaciju državnih službi, Srbi su imali uvid u poreski registar, ali i u "posebno osetljiv" registar osumnjičenih osoba protiv kojih se vode tajne policijske istrage.
 
Švedska vojska je takođe saopštila da su informacije o njenom osoblju, vozilima i odbrambenim planovima mogle biti obuhvaćene podacima koji su procureli, mada je Agencija sa saobraćaj negirala da poseduje registar vojnih vozila i tvrdi da nema nagoveštaja da su podaci "rašireni na neprimeren način". 
 
Podaci su procureli kada je švedska Agencija za saobraćaj unajmila kompaniju IBM 2015. da preuzme njene IT operacije. IBM je tada angažovao podugovarače u Češkoj i Rumuniji - čime su osetljive informacije postale dostupne stranim tehničarima koji nisu imali bezbednosno odobrenje za to.
  • Điri nS

    27.07.2017 17:16
    Sirbistan
    Isto tako kod nas.
    Čak naši političari i vlastodršci čim imaju prigovor saveti ili sukob interesa, momentalno daju otkaz.
    Čudni ovi Šveđani, ništa ne oče od nas...
  • Mladen

    27.07.2017 13:59
    Eh, da ovde ima ljudi...
    Sve naše posleratne vlade bi ostale bez ministara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.