Skupština Crne Gore: Vojsku mogu da služe i homoseksualci

Ulaskom Crne Gore u NATO, usledilo je donošenje novog Zakona o vojsci Crne Gore koji donosi mnogo noviteta.

Uz uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem (2019. godine) biće omogućeno da i LGBT osobe prvi put ravnopravno obuku sivomaslinastu uniformu. Ova novina dolazi 13 godina nakon što je vojska ukinula obavezu služenju vojnog roka.

- Crnogorsku vojsku ustrojićemo po standardima kolektivnog sistema odbrane - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Dobrislav Bajović, pukovnik u penziji, kaže, za "Novosti", da novi zakon donosi dosta nedorečenosti.

- Tu pre svega mislim na odrednicu dobrovoljnog služenja vojnog roka i to sa oružjem. U moje vreme to je bilo nespojivo, jer dobrovoljnost pojedinca ne obavezuje da koristi oružje, jer ako ga zloupotrebi, šta onda? Saznao sam da će i LGBT pripadnicima biti omogućeno da služe vojni rok, što je, opet, ne tako davno bilo nezamislivo. Dobro se sećam dok sam bio aktivan oficir da se homosekusalizam smatrao bolešću i takvi ljudi su oslobađani obaveze služenja vojnog roka - kaže Bajović.

On dodaje da su očigledno došla nova vremena i da će novi vojnici morati javno u svom anketnom listiću da saopšte da li pripadaju LGBT populaciji.

- Sličan "tretman" proći će i oni koji su skloni alkoholizmu, narkomaniji i drugim porivima. Naravno, tu je i pitanje rešenosti bračnog stanja i, ponavljam, eventualne sklonosti prema istom polu - komentariše, za "Novosti", pukovnik Bajović.

  • novosadjann

    28.07.2017 15:27
    Ma to je san svih gejeva vojska i zatvor a u cg ih je bilo i ima najvise
  • Perica

    28.07.2017 09:50
    HA HA HA
    Od davnina su to i bili.
  • Piplfoks

    28.07.2017 09:48
    Pa kao da je neko drugi i služi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet