Austrija zabranjuje brak mlađima od 18 godina

Ministarka za porodicu i omladinu Austrije Sofi Karmasin namerava da onemogući dečije brakove, a rešenje vidi u uvođenju zabrane sklapanja braka do 18. godine.
"Sve što je ispod te starosni dobi biće anulirano, kako bismo isključili mogućnost sklapanja brakova među decom u Austriji", poručila je Karmasinova. Prema njenim rečima, dečiji i prisilni brakovi se moraju sprečiti, a Austrija je, kako podseća, već preduzela mnogo u toj oblasti.
 
Od početka 2016. godine stupio je na snagu zakon koji kažnjava prisilne brakove.
 
"Prisilni i dečiji brakovi se sklapaju u paralelnim društvima i ne odgovaraju nikako našoj slici vrednosti i osnovama društva", naglasila je Karmasinova dodajući da je sada glavni zadatak da se spreče dečiji brakovi.
 
U Austriji trenutno važi bračno pravo zemlje porekla bračnog para, tako da u osnovi važe brakovi sklopljeni u inostranstvu, izuzev ako je jedan bračni partner mlađi od 14 godina. Prema važećem zakonu, u Austriji je moguće sklopiti brak tek kada se napuni 18 godina.
 
Međutim jedan bračni partner može imati 16 godina i uplivati u bračne vode ako drugi partner ima više od 18 godina i ako postoji saglasnost roditelja.
 
U Nemačkoj je Bundestag pre nekoliko nedelja usvojio zabranu sklapanja braka među mladima, odnosno podigao starosnu granicu na 18 godina. Taj zakon predviđa i anuliranje već postojećih dečiji brakova, a Austrija sada želi da ide tim putem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.