Političaru koji zaposli članove porodice tri godine zatvora

Francuski parlament danas je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsednika Emanuela Makrona.
Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju venčane ili nevenčane supružnike, roditelje i decu pod pretnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra. Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona nakon što je predsednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.
 
Posebno je bio pogođen kandidat desnice Fransoa Fijon, osumnjičen da je svojoj supruzi i deci obezbedio fiktivne poslove parlamentarnih saradnika.
 
Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv, a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja, a ministarka pravde Nikol Belube čestitala je na "veoma pozitivnom signalu građanima". Komunistički poslanik Pjer Darevil je, međutim, prokomentarisao da je "slon rodio miša".
 
Sledeće srede će se pred parlamentom naći još jedan zakon o moralnosti kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmeravaju u zajednice po svojoj želji.
  • Nepotizam

    04.08.2017 05:04
    Bravo za Francuze.Nepotizam je kod nas uobičajen, tj normalan, jedan se dočepa državnih jasala pa onda decu postavlja za ministre, gradonačelnike i tamo gde ne treba da se radi, tata će il mama.Neka otvore privatnu firmu neka konjasaju na tržištu i onda zaposle porodicu.
  • Zoran021

    03.08.2017 23:38
    re poznavalac prilika
    Koliko je tek ovih ostalih iz Sepse,Nazadne stranke i JUL-a!!
  • Bolji PP

    03.08.2017 23:24
    @Poznavalac prilika
    A ovi su sada, kao, bolji od onih pre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet