Racije u Belgiji zbog insekticida u jajima

Belgijska policija izvela je nekoliko racija povodom istrage o prisustvu insekticida fipronil u jajima u Evropi, saopštilo je tužilaštvo.
Desetak proizvođača jaja u Belgiji i Holandiji je pod istragom pošto je u njihovim proizvodima otkriveno prisustvo insekticida fipronil, koji može da ugrozi ljudsko zdravlje. Evropska komisija je ove nedelje upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmere.
 
Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za čišćenje u Holandiji. Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Čikfrend" koristila taj insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.
 
Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. Francuska vlada je saopštila da je u dve fabrike hrane u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.
 
Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarm je juče izjavio da su holandske vlasti još u novembru prošle godine znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavestile svoje evropske partnere.
  • Boki

    10.08.2017 19:47
    Poremecena isfrustrirana veganka...
  • Veganka

    10.08.2017 14:59
    Mucitelji i koljaci zivtonja i trovaci ljudi!
    https://www.youtube.com/embed/lk49AaXbZnI?start=7

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.