Oslobođen pisac koji je juče bez razloga priveden u Španiji

Nemački pisac turskog porekla Dogan Akhanli, koji je sinoć uhapšen u Španiji po poternici Turske, oslobođen je iz zatvora.
Njegov advokat je rekao da je Ankaliju naloženo da ostane u Madridu dok vlasti se ne razmotre turski zahtev za izručenje.
 
Pisac je uhapšen u subotu na letovanju na jugu Španije, ali nije jasno za šta je optužen.
 
Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel pozvao je vlasti u Madridu da ne izručuju Akhanlija Turskoj.
 
On je uhapšen po poternici Interpola iz 2013. godine koju je Turska podigla na crveni novo.
 
On je rođen i odrastao u Turskoj, ali je emigrirao u Nemačku 1991, nakon što je nekolio godina proveo u zatvoru tokom vojne vladavine u Turskoj.
 
Nemačka agencija DPA navodi da Akhalni trenutno ima samo nemačko državljanstvo.
 
Međunarodna organizacija pisaca PEN saopštila je da se optužnica protiv nemačkog pisca bazira na zločinima počinjenim dok on nije bio u Turskoj.
 
Optužnica protiv Akhanlija je politički motivisana zbog njegovog pisanja o masovnom ubijanju Jermena u Turskoj 1915. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet