Više od 13.000 terorističkih napada prošle godine

Više od 13.400 terorističkih akata izvedeno je u svetu 2016. godine, što je devet odsto manje nego 2015, a u njima je poginulo više od 34.000 ljudi, pokazuju podaci studije američkog Univerziteta u Merilendu.
Od ukupnog broja žrtava, kojih je 2016. bilo 10 odsto manje nego prethodne godine, više od 11.600 poginulih su počinioci napada, navodi ova godišnja studija koju je uspostavio Nacionalni konzorcijum za studiju terorizma i odgovora na terorizam (Start) sa tog univerziteta.
 
Teroristička dela počinjena su tokom 2016. godine u 108 zemalja, medjutim, u 87 odsto slučajeva radi se o zemljama Bliskog Istoka, severne Afrike, Južne Azije i podsaharske Afrike.
 
Deset od 11 terorističkih dela sa najviše žrtava tokom 2016. sprovedena su na Bliskom istoku ili u severnoj Africi, od toga devet u Iraku. Teroristički čin sa najviše žrtava zabeležen je u julu u Bagdadu, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u svom vozilu u trgovinskom centru u kvartu Karada, kada je ubijeno 382 ljudi.
 
U zapadnoj Evropi dogodilo se dva odsto od ukupnog broja terorističkih napada prošle godine, koji su imali za posledicu jedan odsto poginulih.
 
U studiji se ukazuje na primetan porast upotrebe vozila kao oružja, s ciljem gaženja pešaka. "Ta taktika nije bez presedana, ali bilo je primetnog porasta u učestalosti i broju žrtva", navodi se u studiji.
 
Studija je dostupna preko internet sajta Univerziteta Merilenda: https://www.start.umd.edu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet