Klimatske promene "krive" za odron

Švajcarska kancelarija za zaštitu životne sredine saopštila da su posledice klimatskih promena delimično odgovorne za odron u jugoistočnom švajcarskom selu.
Odron je pokrenut kada se veliki komad stene otcepio od alpske planine. Nestalo je osam ljudi.
 
Direktor Savezne kancelarije za životnu sredinu Mark Šardonan rekao je da Švajcarska mora da učini više da se pripremi za klimatske promene.
 
U saopštenju je ta kancelarija navela da je u Švajcarskoj zabeležen prosečan rast temperature od dva stepena Celzijusa od kada je počelo vođenje podataka 1864, što je više nego duplo više od svetskog proseka za porast temperature od 0,9 stepeni. Kako se navodi, posledice klimatskih promena uključuju "urbana toplotna ostrva" u švajcarskim gradovima, lokalizovane nestašice vode i nestabilnost planinskih masiva kao onaj koji je napukao i podstakao odron u sredu u malom švajcarskom selu Bondo blizu italijanske granice. 
 
Osmoro ljudi nestalo je posle odrona, oštećeno je nekoliko zgrada, a selo je evakuisano. Švajcarske vlasti su u subotu prekinule potragu za osam nestalih posle tog odrona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet