Preminuo Slavko Goldštajn

Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života.
Jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca bio je predsednik Saveta Spomen područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji, založivši se da se ne manipuliše brojkama žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i veru.
 
Bio je među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije i tome da se koriste fašistički simboli u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
 
Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn, kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu. Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspeo da pobegne u Bački Kovačevac.
 
Od 1942. godine sarađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su u koncentracionim logorima.
 
Posle rata Goldštajn je jedno vreme živeo u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je kao novinar, pa u "Jadran filmu", a bio je jedan od osnivača "Vjesnika u srijedu" i urednik "Vjesnika".
 
Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke, prve hrvatske političke partije čiji je u početku bio i predsednik. Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša.
 
Goldštajn je bio predsednik Jevrejske opštine Zagreb, a kasnije jevrejske zajednice Bet Izrael. Jedno je vreme bio i savetnik nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet