Krivična prijava zbog paljenja srpskog lista u Zagrebu

Protiv predsednika Autohtone-hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca podneta je krivična prijava zbog javnog podsticanja na mržnju i nasilje prema srpskoj nacionalnoj manjini, posle dva slučaja paljenja nedeljnika "Novosti" ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, policija je krivičnu prijavu podnela državnom tužilaštvu nakon kriminalističkog istraživanja u kojem je utvrđeno da se u Keleminčevom "ponašanju i činjenju" ističu "sva bitna obeležja krivičnog dela javnog podsticanja na mržnju i nasilje, iz člana 325. Krivičnog zakona, usmerenog prema odredjenoj grupi u konkretnom slučaju, srpskoj nacionalnoj manjini".
 
Nakon drugog slučaja paljenja "Novosti", u utorak 12. septembra, policija je izvestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv Keleminca, koji je "Novosti" ispred sedništa SNV zapalio i 2. septembra, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone. 
 
Na protestu koji je u utorak okupio desetak članova desničarske, vanparlamentarne A-HSP, Keleminec je optužio "Novosti" da šire mržnju, a njihove naslovnice poput "Lepa naša lepo gori" i "Žarimo i palimo" nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podneo krivičnu prijavu državnom tužilaštvu protiv SNV-a, zbog podsticanja na rasnu i etničku netrpeljivost. 
 
Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine da finansira "Novosti" s 3,2 miliona kuna godišnje, jer to nisu "Novosti" srpske manjine, nego "feralovaca" (ugašeni nedeljnik Feral tribune) koji su uvek bili protiv Hrvatske.
  • Tomi

    14.09.2017 19:35
    Ovaj je mala maca za Sekija!
  • prosek

    14.09.2017 19:09
    A face na fotografiji mogu da konkurisu obozavaocima ovdasnjih radikala. Mozda se i ujedine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.