VIDEO: Preminuo sovjetski oficir koji je sprečio nuklearni rat

Stanislav Petrov koji je sprečio izbijanje nuklearnog sukoba između SAD i Sovjetskog Saveza i mogući početak trećeg svetskog rata 1980-ih godina preminuo je u 78. godini.
Odluka koju je sovjetski pukovnik Stanislav Petrov doneo 26. septembra 1983. godine ostaće zapamćena jer je sprečila da Hladni rat preraste u nuklearni sukob, a za nju se saznalo zahvaljujući nemačkom političkom aktivisti Karlu Šumaheru.
 
Šumaher je proteklih godina ostao u kontaktu sa Petrovom, a 7. septembra ga je zvao da mu poželi srećan rođendan, ali je saznao da je preminuo 19. maja. Tako se za njegovu smrt saznaje tek nekoliko meseci kasnije.
 
Stanislav Petrov bio je na dužnosti 26. septembra 1983. godine, kada je posle ponoći na radarskom sistemu u bunkeru blizu Moskve dobio rano upozorenje o projektilu koji je lansiran iz SAD prema Sovjetskom Savezu.
 
"Kada sam video upozorenje, skočio sam sa stolice. Svi moji podređeni su bili zbunjeni, pa sam počeo da izdajem stroga naređenja kako bih izbegao paniku. Znao sam da će moja odluka imati velike posledice", prisetio se Petrov u intervjuu 2010. godine.
 
"Alarm se oglasio drugi put. Velika crvena slova su se pojavila na glavnom ekranu. Pisala je reč 'START'. Pisalo je da su još četiri rakete lansirane", ispričao je Petrov. 
 
Ostalo je pola sata za Kremlj da odluči da li da pritisne "crveno dugme" i samo 15 minuta da Petrov odluči da li je pretnja autentična i da javi svojim pretpostavljenima. "Moja udobna fotelja delovala je kao usijani tiganj, a noge su mi se oduzele. Nisam mogao ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam donosio odluku", naveo je Petrov.
 
Smatrajući da bi u slučaju napada SAD ispalile mnogo više projektila, rekao je svojim šefovima da je alarm najverovatnije izazvan greškom u sistemu. Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti registrovali odbljeske sunčevih zraka od oblaka kao lansiranje projektila.
 
Njegov potez i odluka, međutim, nikada nisu pohvaljeni, a čak su ga pretpostavljeni kaznili jer nije napisao izveštaj. "Moji šefovi su optuženi za greške u sistemu. Zato nisu želeli da priznaju da je bilo ko uradio nešto dobro, već su odlučili da krivicu rasporede po svima", objasnio je.
 
Više od deset godina o incidentu se ništa nije znalo, jer je zaveden kao "stroga tajna". Čak i njegova supruga Raisa, koja je preminula 1997. godine, nije znala ništa o tome. O čitavom incidentu se saznalo tek iz izveštaja koji je objavio nemački tabloid Bild 1998. godine, kada je progovorio Petrovljev nadležni, general-pukovnik Jurij Votincev.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.